Kuchnia

wypieki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cieplej wody
- 13 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 1 łyżka oliwy
- plaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- ewentualnie zioła

Ilość skłaników na jedną, dużą pizzę

Do wody dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn, aby ruszył, czyli na około 15 minut.
Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn, oliwę, sól i zioła jeśli chcesz (ja uwielbiam z dodatkiem świeżej bazylii). Wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Cisto wyjąc z miski i uformować w okrągły placek z grubszymi brzegami.

Sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy taki z kartonika
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- bazylia oraz oregano
- szczypta soli i cukru
- pieprz ziołowy

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą lub drobniutko posiekaj i wymieszaj.

Na przygotowane ciasto do pizzy rozprowadź sos. Uważaj aby nie ubrudzić brzegów.

Następnie ułóż ulubione dodatki pamiętając, że ser musi być na spodzie (na wierzchu ewentualnie odrobina do dekoracji) i potem najpierw składniki które mogą się gotować, a na wierzch te, które mają się upiec.

Ja na sos dałam najpierw starty ser żółty, potem szparagi pokrojone w kawałki, szynkę długo-dojrzewającą, pieczarki w plasterkach i wierzch obsypałam odrobiną startej mozarelli.

Pizzę podałam ozdobioną listkami bazylii

Pizzę piecz około 15 – 20 minut w temp. 220oC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation