Kuchnia

tarty

Tarta z rabarbarem i budyniem - składniki:

Na ciasto :
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- 20 g miękkiego masła
- 30 g cukru
- 1 szczypta soli
- tarta skórka z 1/2 cytryny
- Jajko
- 100 ml mleka

Zalewa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 200 g śmietany
- 150 ml mleka
- 1 białko ( M )
- 400 g młodego rabarbaru

Ponadto :
- 1 żółtko ( M )
- 1 łyżka mleka
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

Wszystkie składnik na ciasto zagnieść szystkie składniki i zagnieść ciasto i niech rosną w ciepłym miejscu . Przygotować krem budyniowy: budyń, 20 g cukru i 50 g śmierany wymieszać na gładką masę. Pozostałą śmietanę i mleko zagotować. Powoli dolewać roztwór z budyniem, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, ostudzić. Białka ubić, dodać pozostały cukier. Delikatnie połączyć z kremem budyniowym.

Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 2 cm. 2/3 ciasta wyłożyć tortownicę. Nakłuć widelcem. Wyłożyć krem. Następnie pokryć go kawałkami rabarbaru. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paseczk i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta. Jajkko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto.

Tartę z rabarbarem i budyniem piec 30-35 minut w temp. 190 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation