Kuchnia

ciasta

Sernik z malinami i białą czekoladą
Na upalne dni i nie tylko - sernik z malinami na zimno. Sernik z białą czekoladą i bitą śmietaną. Naprawdę rewelacyjny smak. A niespodzianka w środku w postaci malin podsyca chętkę na ten smakołyk.

Składniki na spód:200 g herbatników maślanych70 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka400 ml śmietanki kremówki 30%4 tabliczki białej czekolady (400 g)3 łyżki żelatyny (25 g)80 ml wrzątku do żelatyny300 g malinDodatkowo:kawałek czekolady mlecznej lub deserowej

Spód ciasta

Ciasteczka kruszymy np. kulą do ucierania lub mielimy, a następnie dodajemy roztopione gorące masło. Mieszamy łyżką, aż ciasteczka wchłoną całe masło. Spód tortownicy, o wymiarze 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wykładamy ciasteczka z masłem. Rozprowadzamy po całej powierzchni i dobrze je ugniatamy np. dłońmi, łyżką, kulą do ucieranie lub innym narzędziem. Foremkę wkładamy do lodówki.

Masa serowa

Na początku musimy przygotować kilka składników:

Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Po ubiciu miseczkę z ubitą śmietaną wkładamy do lodówki.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę zdejmujemy i odstawiamy, by lekko przestygła.Do miseczki lub szklanki wlewamy 80 ml wrzątku, dodajmy 3 łyżki żelatyny i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Również odstawiamy do wystudzenia.

Gdy czekolada i żelatyna się studzi, do miski dajemy ser z wiaderka (można użyć twarogu, ale trzeba go trzykrotnie zmielić) i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce białą czekoladę (czekolada może być ciepła, dla sera to nie zaszkodzi). Następnie dodajemy bitą śmietanę, którą wcześniej przyszykowaliśmy. Dodajemy partiami, cały czas mieszając mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę (żelatyna musi być już chłodna, ale cały czas płynna). Tu musimy dokładnie wymieszać masę, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie. Odkładamy mikser, dodajemy maliny i łyżką mieszamy delikatnie, łącząc maliny z masą.
Teraz wyciągamy blaszkę z lodówki. Spód powinien już być twardy. Masę serową przekładamy do foremki, górę ładnie równając. Sernik wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, ale najlepiej jak przeleży w niej 12 godz.

Po tym czasie sernik wyciągamy z lodówki, ściągamy rant z foremki i…. i tu wszystko zależy od Państwa. Górę ciasta możemy udekorować w dowolny sposób np. startą mleczną czekoladą albo malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation