Kuchnia

Przepisy

Owsianka w formie placka na śniadanie
- 160 g płatków owsianych
- 170 g płatków żytnich
- 350 ml mleka
- 2 dojrzałe banany
- 5 sucharków Mamut
- 100 g dowolnych orzechów
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g nasion chia
- 10 daktyli
- 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu

Do miski wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy orzechy, żurawinę, pokrojone daktyle i nasiona chia, wlewamy syrop daktylowy lub miód, dodajemy połamane sucharki i mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód i przekładamy masę. Rozprowadzamy równomiernie i dociskamy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu blaszkę wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasz placek kroimy na kawałki. Pysznie smakuje na śniadanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation