Kuchnia

wypieki

5 sprytnych zastosowań skórek i ogryzków z jabłek
Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd!


Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL

Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z grupy flawonoidów, zwalczającego wolne rodniki, stosowanego w lekach przeciwalergicznych czy kwasu foliowego (to w skórce jest niemal cały). Całkiem niedawno naukowcy wyizolowali z jabłkowych obierków substancję przeciwnowotworową.



Odchudzający ocet jabłkowy z resztek

Ocet jabłkowy to od dłuższego czasu hit odchudzania. Można go zrobić w domu, w dodatku bez większych nakładów finansowych. Uwaga! Ocet jabłkowy należy stosować rozcieńczony!

Składniki:

- pół kilograma skórek i ogryzków z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 szklanki niechlorowanej wody

Potrzebne będą:

- wyparzona szklana misa lub słoik
- czysta ściereczka
- durszlak
- butelka z korkiem

Przygotowanie:

Krok 1. Wymieszaj wodę z miodem.

Krok 2. Włóż resztki z jabłek do misy i zalej wodą z miodem. Powinna zakryć jabłka. Przykryj misę ściereczką.

Krok 3. Pozostaw całość na 2 tygodnie, ale raz dziennie energicznie mieszaj całość.

Krok 4. Po tygodniu lub dwóch masa zacznie ciemnieć. Wtedy odcedź twarde kawałki jabłek.

Krok 5. Przechowuj jeszcze przez 2-4 tygodnie, również codziennie mieszając. Rozpoznasz, że ocet jest gotowy po zapachu - w pewnym momencie zacznie pachnieć "octowo".

Krok 6. Kiedy ocet będzie miał odpowiedni zapach i smak, przelej go do butelki i zakorkuj. Trzymaj z dala od źródeł ciepła i światła.

Z pół kilograma skórek i ogryzków otrzymasz pół litra octu.


Pyszna galaretka z… ogryzków i skórek!

Obierki z jabłek to świetna baza do zrobienia smakowitej galaretki. Wystarczy zaopatrzyć się w cukier, wodę i sok z cytryny. Aby przygotować galaretkę, będziesz potrzebować 1 godziny.

Składniki:

- skórki i ogryzki z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- cukier
- woda
- sok z cytryny

Potrzebne będą:

- 3 czyste i wyparzone słoiki z zakrętkami
- durszlak
- garnek

Przygotowanie:

Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.

Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.

Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.

Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.

Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.

Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.

Jak pasteryzować przetwory? Sprawdź w naszym e-booku poświęconym przetworom, które można robić cały rok.


"Herbatka" jabłkowa z miodem

To herbatka, która najlepiej smakuje jesienią na ciepło. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to herbata - nie zawiera herbacianych liści a obierki z owoców. Ale można ją traktować jak "herbatkę owocową", na tej zasadzie, na jakiej herbatką nazywamy np. napar z hibiskusa czy rumianku (w smaku bardziej przypomina ten pierwszy).

Składniki:

- skórki z 6 czerwonych jabłek
- ok. litr wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru pudru
- łyżka miodu

Potrzebne będą:

- duży garnek
- durszlak

Przygotowanie:

Krok 1. Włóż skórki do garnka i zalej wodą.

Krok 2. Dodaj sok z cytryny, połówkę cytryny, cynamon i cukier puder.

Krok 3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15 minut.

Krok 4. Przesiej przez durszlak.

Krok 5. Dodaj miód do smaku.






Dodatek do...

Skórki z jabłek mogą posłużyć jako zdrowy dodatek do wszelkich koktajli (po zmiksowaniu blenderem), owsianek czy smoothies. Nie tylko dodadzą smaku, ale i zdrowych składników odżywczych! Zobaczmy przepis na przykładowy gęsty napój z jabłkowymi obierkami.

Składniki:

- skórka z 4 jabłek
- pomarańcza
- szklanka mrożonych borówek
- 1/2 szklanki wody

Potrzebne będą:

- blender
- miseczka z wysokimi brzegami

Przygotowanie:

Krok 1. Obierz pomarańczę. Wrzuć ją razem z borówkami, skórkami z jabłek i wodą do blendera i zmiksuj aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Krok 2. Ewentualnie dodaj trochę miodu lub cukru, jeśli całość jest dla ciebie za mało słodka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation