Kuchnia

kuchnia

Sernik na zimno z jeżynami

Składniki na spód:
140 g ciastek herbatników
60 g masła

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połączone herbatniki z masłem wcisnąć w dno, wyrównać. Tortownicę włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.


Masa serowa:
1 kg twarogu wiaderkowego (lub mielonego)
1 łyżka soku z cytryny
kubek jogurtu naturalnego (ok 170 g)
250 g drobnego cukru
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody
350 g czarnej jeżyn + dodatkowo 100 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z jeżynami


Rozpuścić żelatynę. Niech lekko przestygnie - można w tym czasie przyszykować resztę składników.
Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać zmiksowane blenderem jeżyny. Część jeżynową dodatkowo dosłodzić (spróbować i dosłodzić do smaku).
Połowę żelatyny dodać do masy serowej (tej bez jeżyn), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki (najlepiej użyć do tego blendera). Tak przygotowaną masę wylać na herbatniki. Tortownicę ponownie włożyć do lodówki - na około 30 minut aby jasna masa się schłodziła i nie wymieszała z jeżynową).
Po tym czasie, do masy jeżynowej, dodać drugą połowę żelatyny, ponownie cały czas miksując. Jeśli żelatyna stężała, wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Masę wylać do tortownicy.
Sernik schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation