Kuchnia

Ciasta i ciastka

Bułgarskie ciasto z jabłkami

Składniki
kasza manna, mąka, cukier oraz mleko po 1 szklance
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
sok z cytryny
5szt.- jabłek

Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki, takie jak: kasza manna, mąka, cukier oraz proszek do pieczenia. Można także posolić.

2. Zetrzeć jabłka oraz skropić je sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne.

3. Przygotować blaszkę do pieczenia, wysmarować ją masłem, równo wysypać 1 szklankę ciasta.

4. Na ciasto nałożyć trochę jabłek, na jabłka z powrotem ciasto, a na ciasto z powrotem jabłka.

5. Zanim odstawisz ciasto do piekarnika, równo zalać je 1 szklanką gotującego się mleka i nakłuć je nożem bądź widelcem, aby mleko mogło dostać się aż na sam spód.

6. Piec ciasto przez około godzinę w 180 stopniach. Zostawić do ostygnięcia, a następnie podawać gościom.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation