Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Piza jak cały region słynie z toskańskiej kuchni. Podstawą jest chleb wypiekany bez soli według receptury z XII wieku. W kuchni dominują ryż, kasze i zupy. Doceniane są tu dania z dziczyzny. Koniecznie trzeba spróbować lokalnych serów oraz potraw z białymi i czarnymi truflami. Wśród typowych przysmaków znajdują się m.in. panzanella, ribollita czy pappardelle al cinghiale. Do tego pyszna kawa, włoskie lody i regionalne wina ze wzgórz Chianti.

Ciekawym miejscem jest uniwersytecki ogród botaniczny z jedną z najstarszych ogrzewanych szklarni we Włoszech. Warto też odwiedzić naturalny park Migliarino, San Rossore i Massaciuccoli. Jest to ogromna, zróżnicowana zielona przestrzeń, która ciągnie się wzdłuż wybrzeża. Można tu zobaczyć m.in największy las sosnowy w Europie. A około 13 km od centrum Pizy znajduje się dziewicza plaża Marina di Vecchiano. Bliskość gór Monte Pisano zachęca do pieszych wędrówek.

Piza to całkiem dobra baza wypadowa na całą Toskanię. Wycieczka całodniowa do urokliwego Cinque Terre zachwyci każdego. Cinque Terre to jeden z najpiękniejszych Parków Narodowych we Włoszech i jest wpisany na Listę światowego dziedzictwa UNESCO. A korzystając z regionalnych przewozów kolejowych można łatwo i przyjemnie dostać się także m.in do Lukki, Florencji czy Sieny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation