Kuchnia

wypieki

Warzywny gulasz z cukinii, bakłażana i białej fasoli - wegańskie przepisy
1 cukinia

½ bakłażana

1 czerwona cebula

2 łyżki oleju do smażenia

3 ząbki czosnku

350 gramów ugotowanej fasoli Jaś

2 puszki pomidorów

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

sól i pieprz, do smaku

ostra papryka, opcjonalnie, do smaku

Wykonanie

Cebulę pokrój w pióra. Cukinię i bakłażana w centymetrową kostkę, a czosnek w plasterki.W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż przez 3 – 4 minuty na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie, dorzuć czosnek i smaż przez moment, mieszając, aby się nie przypalił, po czym dodaj pokrojoną cukinię i bakłażanaSmaż warzywa przez kilka minut, aż lekko się zarumieniąDodaj pokrojone pomidory z puszki, zioła i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką – jeśli używaszGotuj, bez przykrycia, przez 15 – 20 minut – pomidory odparują w tym czasie, sos stanie się gęsty, a warzywa zmięknąna koniec dodaj fasolę i gotuj jeszcze kilka minut, aby się zagrzała
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation