Kuchnia

wypieki

Jogurtowe ciacho ze śliwkami i kruszonką

Ciasto:

3 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
ok 10 śliwek

Kruszonka:

8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt i olej, ponownie dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać przsianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwaratowa 25cm). Na wierzch układać pokrojone i opruszone mąką śliwki (dupkami do dołu).

Ciasto posypać kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 40-45min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation