Kuchnia

RYBY

Śledzie po sułtańsku

Opublikowany 24 grudnia 2014
Prosty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.

Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.
Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne!

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

3 płaty śledzia matias
1 duża cebula
1 garść rodzynek
2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
2 łyżki Ketchupu Winiary Chili ostry
szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy i studzimy. Śledzie kroimy w małą kostkę, mieszamy z ostudzonym sosem. Przechowujemy w lodówce przed podaniem. Smacznego.
http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/sledzie-po-sultansku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation