Kuchnia

CIASTA

Ciasto pomarańczowe
250 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
1 pomarańcza
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady
3 łyżki wiórków kokosowych
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, masło pokroić w kosteczkę i zostawić w temp. pokojowej na min. godzinę aby zmiękło.
Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Miękkie masło ubić mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, w odstępach czasu, cały czas dokładnie i długo ubijając.
Dodać 3/4 ilości skórki pomarańczowej (resztę zachować do polewy) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Teraz wlać 90 ml wyciśniętego soku z pomarańczy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec przez ok. 60 minut lub aż patyczek będzie suchy (w większej tortownicy ok. 23 - 24 cm ciasto będzie gotowe wcześniej, po ok. 45 minutach). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
POLEWA
50 ml soku pomarańczowego podgrzać w garnuszku (ma być gorący), dodać cukier puder, resztę skórki pomarańczowej i odstawić z ognia, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się rozpuści, ostudzić. Polać po ostudzonym cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation