Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Camembert zapiekany z figą

Skład (1 porcja):

1 camembert,
1 duża figa (lub dwie mniejsze),
1 łyżka konfitury wiśniowej,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano),
2 małe słodkie ziemniaki (lub jeden duży),
sól i pieprz.
do podania
1 garść niesolonych orzeszków ziemnych,
kilka łyżeczek płynnego miodu.
Ziemniaki obrać i pokroić w długie paski i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zioła dodać do oliwy z oliwek i przy pomocy pędzelka pokryć mieszanką ziemniaki, dodać do smaku sól oraz pieprz i wstawić blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Łączny czas pieczenia powinien wynieść ok 30min.

Camembert przekroić ostrym nożem mniej więcej w 2/3 wysokości. Na wyższej części rozsmarować konfiturę i rozłożyć figi pokrojone w ósemki (u mnie potrzebne było 10 kawałków, więc pokroiłam je nieco cieniej). Cienką cześć posmarować mieszanką ziół i oliwy pozostałą po smarowaniu ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation