Kuchnia

ciasta

Ciasto Maltesers ||










Składniki na 8-9 porcji:

na bezę:

3 białka z dużych jaj (bardzo starannie oddzielone od żółtek)

szczypta soli

150 g cukru

na krem:

500 ml śmietanki kremówki 30% porządnie schłodzonej

1/2 opakowania śnieżki light

1 lekko czubata łyżka gorzkiego kakao (np. DecoMorreno)

3 łyżeczki żelatyny (używam z Gellwe)

50 ml wrzątku

LUB

330 ml śmietanki kremówki 30% porządnie schłodzonej (np. 1 kubek z Mlecznej Doliny)

250 g mascarpone porządnie schłodzonego

1/2 opakowania śnieżki light

1 łyżka gorzkiego kakao

dodatkowo:

50-80 g czekolady mlecznej

2-3 garści Malteserów



Przygotować bezę. Proponuję zacząć od przeczytania wskazówek- znajdziesz je TUTAJ. Białka idealnie oddzielone od żółtek umieścić w niedużym naczyniu do ubijania (musi być idealnie czyste, bez śladów tłuszczu). Dodać szczyptę soli i ubijać aż piana będzie sztywna (nie dłużej) - gdy tylko osiągnie taką konsystencję zaczynamy dodawać cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie bardzo gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pianę i wyrównać. (Piekłam bezę na dużej blaszce- na papierze odrysowałam kwadrat 20/20, po wystudzeniu delikatnie przykroiłam brzegi bezy i umieściłam w kwadratowej formie przed nałożeniem kremu). Piec około 1 godzinę i 45 minut Po tym czasie delikatnie uchylić piekarnik i tak wystudzić bezę.

Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Nie wiesz jak- przeczytaj TUTAJ.

Przygotować krem.

Opcja nr 1: Schłodzoną śmietankę ubijać przez chwilę, następnie wsypać do niej śnieżkę i dalej ubijać, aż do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu, na koniec dodać kakao i zmiksować. Wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie wmiksować ją w krem-od razu przelać cłość na bezę i wyrównać.

Opcja nr 2: W misce umieścić śmietankę, mascarpone, śnieżkę oraz kakao- miksować wszystko razem na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Nie ubijac dłużej niż to konieczne! Przełożyć na bezę i wyrównać.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Położyć miskę na garnku z lekko gotującą się wodą, a w misce umieścić połamaną czekoladę- gdy wyraźnie zmięknie, wymieszać całość rózgą kuchenną, przestudzić i popisać po wierzchu ciasta. Maltesery pokroić na połówki i porozkładać na cieście (przekrojem ku górze), delikatnie je powbijać w krem lub poprzyklejać do czekolady. Ciasto schłodzić przez około pół godziny. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation