Wnętrza

Święta

jadłonomia · roślinne przepisy: Świąteczne carpaccio z buraka

Składniki:
•2 buraki
•6 suszonych śliwek, pociętych na drobne paski
•garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
•kilka garści rukoli

Cynamonowy dressing:
•2 łyżki oleju lnianego
•2 łyżki octu balsamicznego
•1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
•1/4 łyżeczki cynamonu
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać ich i owinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut, następnie rozwinąć z folii, przestudzić i pokroić na cienkie plastry.
2.Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać w małej szklance. Na dużym talerzu rozłożyć rukolę, polać 2 łyżkami dressingu, na niej ułożyć plastry buraków i polać resztą dressingu. Obsypać pociętymi śliwkami, posiekanym orzechami i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation