Kuchnia

sama słodycz

Sernik z budyniem lekki jak puch – Kuchnia Doroty

Sernik z Budyniem Lekki jak Puch
Składniki:
1 kg sera na serniki, trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek białka i żółtka osobno (L)
1 cukier waniliowy
1 łyżka kaszy manny
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
1 łyżka kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałka góra/dół. Formę posmarować masłem i wysypać mąką, Najlepsza będzie tortownica z rozpinanym brzegiem, śr. 26 cm.

W misie miksera, żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym zmiksować na jasną masę. Dodać ser i dokładnie zmiksować, do całkowitego połączenia, na średnich obrotach. Cały czas miksując wsypać kaszę manną a następnie budyń. Mieszać tylko do całkowitego połączenia się składników. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksować jeszcze ok. 3 min. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.

Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy kakao, przy pomocy np. trzonka łyżki mieszamy ser z kako tworząc ,,esy-floresy” .

Wstawiamy formę do gorącego piekarnika.

Pierwsze 15 min pieczemy w 175 st.C. następnie zmniejszamy grzanie do 120 st.C. i pieczemy przez 70-80 min. Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. następnie wyjmyjemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie wyjmujemy z formy do póki sernik nie będzie całkowicie wystudzony). Nożem obrysowujemy ciasto w formie a następnie rozpinamy rant.

Sernik jest bardzo delikatrny i puszysty, najłatwiej kroi się go grubym nożem.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation