Kuchnia

pierogi

FARSZ:
150g kalafiora (może być mrożony)
150g twarogu
1 cebula mocno zesmażona
pieprz czarny
sól
CIASTO:
6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
200g twarogu z Biedronki (zielona łąka?) Musi być dodatkowo mocno odciśnięty z wody ręcznikiem
1 żółtko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki drożdży suszonych
Pierogi najlepiej smakują na drugi dzień podgrzane na teflonie, bo wtedy smaki się dobrze przez noc przegryzą
Kalafior rozgotować w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub zmiksować.
Dodać zesmażoną cebulę.
Gdy ostygnie dodać twaróg.
Wymieszać dokładnie i doprawić baaardzo mocno pieprzem, by zbić smak kalafiora i posolić.
Odstawić do lodówki.
Składniki na Ciasto: Twaróg (odciśnięty) wyrobić na gładko kilka minut.
Dodać resztę składników w podanej kolejności.
Zagnieść na gładko i odstawić do lodówki by stwardniało.
Powycinać kilka kwadratów lub kółek z papieru.
Jeśli mamy maszynkę do pierogów, na wycięty kwadrat nakładamy kulkę ciasta, przykrywamy drugim papierem i rozwałkujemy, zdejmujemy górny papier, następnie kładziemy na maszynkę, nakładamy farsz i zacisnąć.
Zdejmujemy delikatnie papier z pieroga i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeśli papier nie schodzi to zostawiamy w nim pieroga, mnie tylko 4 pierogi nie zeszły z papieru, a wyszło mi 24 pierożki
Pod koniec, rozgrzewamy piekarnik do 180* i pieczemy pierogi ok 35-40 minut.
Można posmarować pierogi jajkiem w wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation