Kuchnia

wypieki

Smak Mojego Domu: Waniliowy ryż na mleku, z karmelizowanymi jabłkami i cynamone
Składniki warstwy ryżowej (4 porcje):

300 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
cukier brązowy do smaku (ja dałam 50 g)
100 g białego ryżu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii (polecam Skworcu)
10 g budyniu waniliowego bez cukru (1/4 torebki)

Składniki warstwy jabłek:

3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Przygotowanie ryżu:

Garnek przelewamy wodą, nie wycieramy. Wlewamy 200 ml mleka i 200 ml śmietanki. Dodajemy cukier, wanilię i ryż. Jeśli nie macie mielonej wanilii, wyskrobcie nasiona z 1 laski wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy do czasu, aż ryż zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy.

Gdy ryż jest miękki, w 100 ml mleka rozrabiamy budyń.

Budyń wlewamy do ryżu i gotujemy jeszcze chwilę (2-3 minuty).

Gorący ryż przekładamy do szklaneczek.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelnię dodajemy masło i cukier. Gdy się połączą, chwilę podgrzewamy (2 minuty). Cukier nie będzie rozpuszczony.

Dodajemy jabłka, mieszamy i całość podsmażamy, aż jabłka troszkę zmiękną. Owoce puszczą sok, pod wpływem którego cukier się rozpuści, tworząc jednolity, słodki syrop. W międzyczasie dodajemy cynamon.

Jabłka studzimy i dodajemy do ryżu. Całość polewamy słodkim syropem, który wytworzył się na patelni.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation