Kuchnia

8. ZUPY

Zupa rybna | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

500 g świeżych filetów ryby np. sandacz, halibut, miruna, sola, dorsz, łosoś pacyficzny
1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego
warzywa: 1/2 cebuli, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 mały por
1 świeży pomidor (poza sezonem 1/3 puszki pomidorów)
przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek mleka
1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Pora pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
W szerszym garnku na łyżce oliwy i łyżce masła zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć dalej co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodać marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory (świeżego pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę usuwając szypułki).
Zupę po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.
Rybę opłukać, odciąć skórę i wyjąć ości. Pokroić w kostkę, doprawić solą i włożyć w mleko. Następnie obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na patelni z łyżką rozgrzanego masła i łyżką oliwy.
Podsmażoną rybę włożyć do garnka z zupą i gotować przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.

WSKAZÓWKI

Opcja zupy rybnej z ziemniakami: razem z warzywami dajemy obrane i pokrojone w kosteczkę 3 ziemniaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation