Kuchnia

8. ZUPY

Zupa krem z groszku

Składniki:

450 g mrożonego groszku
4 duże ziemniaki
1 kulka mozzarelli
2 garście świeżej bazylii
2 garście kiełków ( np. brokułów)
sól, pieprz

Przygotowanie:

Do garnka nalewamy około 1 litra wody, dodajemy groszek i wstawiamy na gaz.
Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, gdy woda z groszkiem zacznie się gotować dodajemy ziemniaki. Zupę solimy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Jeśli ziemniaki są drobno pokrojone po około 20 minutach są już ugotowane.
Zupę ściągamy z gazu, odczekujemy kilka minut , by delikatnie przestygła, dodajemy garść świeżej bazylii i i miksujemy na gładko. Zupkę kosztujemy, jeśli potrzeba dosalamy i pieprzymy.
Zupę podajemy z drobno pokrojoną mozzarellą , kiełkami brokułów i świeżą bazylią.

To bardzo szybka w przygotowaniu i wbrew pozorom sycąca zupa, o wspaniałym smaku i kolorze. Podaję ją z mozzarellą i kiełkami, ale można ją podać także z gorgonzolą lub/i z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation