Kuchnia

Zupy

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
(dla 5 osób)

Składniki

3 duże pietruszki
1 ziemniak
1 gruszka
2 szalotki
3 łyżki oliwy
2 szklanki wody
sól, pieprz
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietanki 36%
1 szklanka mleka 3,2%
kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation