Kuchnia

wypieki

Zupa rybna z dorsza - przepis

Będą potrzebne:

na wywar:

- 1 wyfiletowana ryba
- kręgosłup i głowa z ryby
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 2 pietruszki
- lubczyk, natka pietruszki, natka selera
- 2 świeże pomidory ze skórką
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól

na zupę:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- odrobina masła
- 1/4 selera
- 2-3 ziemniaki
- szklanka tłustego mleka
- mięso ryby z wywaru

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle. Jarzyny kroimy w kostkę, pomidora w cząstki i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą tak, by wszystkie składniki były przykryte (ok. 2-3 litry). Wrzucamy zioła, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy 3 godziny od chwili zawrzenia, aż się zredukuje i nabierze smaku. Następnie przecedzamy przez gazę. Rybie mięso wybieramy z tego, co zostało i odkładamy.

Teraz przygotowujemy zupę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pozostałe warzywa. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż staną się miękkie. Na samym końcu dodajemy rybę, mleko. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation