Kuchnia

kuchnia

sernik latte

Składniki

Masa serowa I:
- 500 g tłustego twarogu
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Masa serowa II:
- 500 g tłustego twarogu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki cynamonu


Ser i jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu.
Masa serowa I: zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Wlać śmietanę i zmiksować.
Masa serowa II: śmietankę podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia kawy. Odstawić z ognia, ostudzić. Zmielony twaróg włożyć do misy, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną śmietanką kawową.
Masę I wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Na warstwie sera śmietankowego, rozłożyć masę serową II, piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 95 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Posypać kakao z cynamonem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation