Kuchnia

Wypieki

Bułeczki hamburgerowe

Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc (maksymalnie na 4 dni). Wyjmujemy (całość lub tylko część) na 2 i 1/2 godziny przed planowanym czasem pieczenia.

Składniki:

Ciasto:
• 1 łyżka (9 g) suchych drożdży instant *
• 1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki (425 g) lekko ciepłego mleka
• 6 i 1/4 szklanki (794 g) mąki pszennej **
• 2 łyżeczki (14 g) soli
• 5 i 1/2 łyżki (78 g) cukru
• 6 łyżek (85 g) roztopionego masła (lub oleju roślinnego)
• 1 jajko

oraz:
• oliwa z oliwek i roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
• sezam do posypania


Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, masło lub olej oraz jajko. Wymieszać łyżką, następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez 2 minuty.
Wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i plastyczne. Niezależnie od tego jaką metodę wyrabiania ciasta wybraliśmy (ręczną czy mikserem), należy wyłożyć ciasto na blat i powyrabiać je rękami przez 1 minutę. Uformować kulę z ciasta, umieścić ją w natłuszczonej misce, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni. Jeśli planujemy piec bułeczki partiami w odstępach czasowych, możemy od razu podzielić surowe ciasto na części i umieścić je w oddzielnych miskach.
W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na części o wadze około 85 gram. Każdy kawałek ciasta wygniatać w dłoniach przez około pół minuty, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki I ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach minimum 7 cm od siebie. Posmarować oliwą aby nie obeschły i przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą, najlepiej wysmarowaną od spodu oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1/2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
Piekarnik nagrzać do 205 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej jego części i piec przez 14 - 15 minut na złoty kolor.


* Użyłam drożdży piekarskich instant.

** Na bułeczki hamburgerowe najlepiej nadaje się mąka chlebowa o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta. Mąka chlebowa to mąka typu 850. Ja zamawiam ją zwykle w sklepie internetowym. Można ją dostać w sklepach ekologicznych lub na stoiskach ekologicznych w supermarketach. Jest dostępna w większości delikatesów. Czasem nie jest nazwana „chlebowa”, wówczas rozpoznaje się ją po typie (850 lub 750).
Można też użyć mąki o niższej zawartości protein, np. mąki uniwersalnej lub mąki typu 550, ale bułeczki mogą nie być idealnie takie same jak pieczone z mąki chlebowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation