Kuchnia

ZUPKI

Zupa Szparagowa z rydzami


Składniki:
rosół z kury 1l
szparagi białe 250g
jedna cebula
por 100g
garść rukoli
oliwa z oliwek 60ml
płatki migdałów 40g
grzyby rydze 100g
masło 40g
olej
liść laurowy, pieprz biały, ziele angielskie, sól morska
śmietana 30% 60ml

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć i obrać, odciąć główki na wysokości 4-5 cm. Pozostałą część tniemy na kawałki ok. 1 cm. Cebulę i por obieramy, kroimy w kostkę w raz ze szparagami smażymy na oleju z masłem ok. 10 min.
Następnie zalewamy warzywa rosołem (ja posiadam zamrożony wywar właśnie na takie okazje, po prostu chwilę wcześniej go rozmrażam, nie lubię używać kostek rosołowych). Dodajemy przyprawy i gotujemy 20 min. Teraz należy ziele angielskie i liść laurowy wyciągnąć i dodać śmietankę.
Zupę przetrzeć blenderem lub w mikserze do uzyskania kremy.
Grzyby należy pociąć w drobną kostkę i smażyć ok. 5 min, doprawiając solą i pieprzem.
Płatki migdałów najlepiej uprażyć na suchej patelni i następnie zmiksować z rukolą, oliwą i przyprawami.
Krem podajemy w głębokim talerzy, na środku układamy grzyby i dekorujemy pesto z rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation