Kuchnia

Kuchnia

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Składniki:
– 700 g ziemniaków;
– 250 g mąki pszennej;
– szczypta soli do smaku
– 2 jajka
– około 10 sztuk śliwek bez pestek
– cukier (po około 1/3 łyżeczki cukru na każdą śliwkę)

Dodatkowo:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
– cynamon do posypania

Ziemniaki obrać i ugotować. Gorące przepuścić dwa razy przez praskę. Zostawić do całkowitego wystudznenia. Dodać mąkę, sól oraz jajka. Składniki wymieszać i połączyć w jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować w placuszki, w środek włożyć śliwkę i porcję cukru. Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi uformować kulki. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez ok. 3 minut. Polać podsmażoną na maśle bułką tartą i posypać odrobiną cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation