Kuchnia

ciasta i desery

Ciasto orzechowe - wykwintne, najpyszniejsze! - Coolinarny
CIASTO:
6 jajek
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
1 łyżka kakao
Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum o dodać orzechy, miksować tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać mąkę do drugiej kakao, delikatnie wymieszać.
2 blaszki posmarować masłem (ja używam prostokątnych 20x31cm), wyłożyć papierem do pieczenia, rozlać masy. Piec w 175 stopniach około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
MASA:
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
0,25 szklanki likieru kawowo orzechowego
300 g masła
2-3 paczki krakersów
Orzechy zalać mlekiem gotować aż masa zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
W pół szklanki mleka rozpuścić mąki, wymieszać z cukrem i żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować, następnie wlać powyższą mieszankę. Pod koniec dodać papkę orzechową , ostudzić. Po ostudzeniu dodać jeszcze 1/4 szklanki likieru orzechowego.
Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę orzechową.
Ułożyć kolejno w blaszce: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek, masa.
Górę udekorować posiekanymi podprażonymi orzechami lub tartą czekoladą.
Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation