Kuchnia

Przepisy

SERNIK Z CHWALKA I NUTELLA.

Na spód:

200 g ciasteczek zbożowych

60 g masła

Na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego

3 jaja

1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g chałwy

3 kopiaste łyżki nutelli

Ciasteczka na spód kruszymy na pył i łączymy ze stopionym masłem. Okruchy wgniatamy w wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 20x20 cm lub tortownicę 24 cm.

Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią, dodając kolejno jajka. Łączymy ze śmietaną i dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, do drugiej nutellę, a trzecią zostawiamy taką, jaka była. Masy serowe z dodatkami jeszcze chwilę miksujemy.

Na spód z ciasteczek wykładamy masę z nutellą i wygładzamy. Na niej rozsmarowujemy masę chałwową, a na wierzchu - waniliową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na spodzie stawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą. Wyżej wstawiamy nasz sernik i pieczemy go ok. 44 minut, aż środek będzie lekko ścięty. Sernik studzimy najpierw w uchylonym piekarniku, a potem najlepiej byłoby wstawić go do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation