Kuchnia

ciasta

SZARLOTKA OWSIANA Z SOSEM WANILIOWYM
Składniki:

Nadzienie:
4 szklanki upieczonych jabłek (obranych i pokrojonych małe kawałki)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka cukru kokosowego

Ciasto:
9 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki i 1 i 1/2 łyżki mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Sos waniliowy:
1 szklanka niesolonych nerkowców (namoczonych w wodzie)
1/2 szklanki wody
5 łyżek syropu klonowego
nasiona z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku

Sos waniliowy (wersja niewegańska):
1 i 1/2 szklanki roślinnego mleka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Nasmaruj tłuszczem formę na szarlotkę (ja robiłam w formie o średnicy 23 cm). W dużej misce pomieszaj kawałki jabłka, cynamon, kardamon i cukier kokosowy. W innej dużej misce połącz ze sobą olej kokosowy, cukier kokosowy, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj do niej płatki owsiane, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie do formy na ciasto przenieś jabłka, połóż na nie owsianą warstwę i wstaw do piekarnika na około 40-45 minut, do czasu, kiedy ciasto się zarumieni i pojawią się małe bąbelki. Gotową szarlotkę wyciągnij z piekarnika.

W celu zrobienia waniliowego sosu, przygotuj składniki, które będą potrzebne do jego wykonania. W wersji wegańskiej należy namoczyć na kilka godzin nerkowce, a kiedy orzechy zrobią się miękkie, wrzucić je do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksować do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Taki sos możesz trzymać w lodówce przez 3-4 dni.

W wersji z jajkami, w rondelku na średnim ogniu podgrzej mleko, cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Ubij jajko, a następnie pomieszaj je z resztą produktów. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 5-10 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas zerkaj na sos, żeby się nie zagotował. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj ekstrakt waniliowy. Taki sos możesz trzymać w lodówce przez około 3 dni.

Szarlotkę możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Z sosem waniliowym smakuje wyśmienicie. Zresztą przekonajcie się sami!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation