Kuchnia

OBIADY

Zupa krem grzybowa


Składniki:
30 dag grzybów leśnych np. borowików, podgrzybków, kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
4-5 szt ziemniaków
porcja włoszczyzny
5 szt ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz
sól
2 łyżki masła
100 ml śmietany

Wykonanie:
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą (ok 2 litry) i gotujemy wywar warzywny ok 30 min.
W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle dodając do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i oczyszczone, pokrojone w kawałki grzyby.
Z wywaru możemy teraz usunąć kolorowe warzywa (np. marchew która ma potem wpływ na kolor zupy) lub zostawić je do zmiksowania w dalszej części przepisu.
Do wywaru dodajemy grzyby z cebulą i gotujemy wszystko ok 10 min.
Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy.
Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.
Podajemy udekorowany listkami tymianku lub pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation