Kuchnia

nalewkowo

Crema di limoncello


Czas przygotowania: 5 minut lub 7-10 dni


I. Crema di limoncello na bazie Karnawałowego Limoncello (tu przepis)


Składniki:

500 ml limoncello,
500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego,

Przygotowanie:

Wymieszać składniki, przechowywać w lodówce.
Jeśli chcecie przechowywać likier przez kilku miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello.

II. Crema di limoncello - przepis podstawowy

500 ml spirytusu 95%,
500 g cukru,
6-8 cytryn,
1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%)*.


Przygotowanie:

Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.
Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem.
Zlać spirytus, skórki wyrzucić, mleko zagotować z cukrem na wolnym ogniu, wystudzić i usunąć kożuch.
Zimne mleko połączyć ze spirytusem. Likier przelać do wyparzonych butelek, przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.

* Jeśli lubicie bardzo słodkie trunki możecie użyć mleka zagęszczonego słodzonego.

* Jeśli wolicie lżejsze trunki do przygotowania likieru można użyć 500 ml mleka zagęszczonego i 500-1000 ml mleka tłustego UHT.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation