Kuchnia

kuchennie

Składniki:
około 400-500 g miąższu z dyni (może być muscat, dynia piżmowa, raczej nie hokkaido, bo ta odmiana jest słodka, a my dodatkowo używamy słodkich ziemniaków)
250-300 g batatów
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 papryczka chilli (można usunąć pestki, w zależności od gustu)
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
kawałek imbiru około 2 cm długości
sól
jogurt naturalny, oliwa, posiekane chilli do dekoracji

Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, bataty, posiekaną chilli i czosnek. Całość podsmażamy około 7 minut.
Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem.
Do garnka wlewamy tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa minimalnie nad ich powierzchnię. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, imbir, opaloną cebulę, doprawiamy solą i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 minut. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cebulę. Resztę miksujemy blenderem na gładki krem.
Przed podaniem możemy udekorować jogurtem naturalnym, skropić oliwą i posypać posiekaną chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation