Kuchnia

ciasta

BEZY - Rolada bezowa z bitą śmietaną - Przepi
SKŁADNIKI

150 ml białek3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 laska wanilii, wyłuskane ziarenka250 ml śmietanki 36% (b. zimnej)2 łyżki likieru orzechowego1 łyżka cukru pudrucukier puder do posypania

CZEREŚNIE W ZALEWIE

1 filiżanka czereśni pokrojonych na połówki, bez pestek3 łyżki wody2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami wody

DODAJ NOTATKĘ

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszać z octem, mąką i wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.Bita śmietana: Do miski wlać bardzo zimną śmietankę, likier i cukier puder. Ubić na sztywny i gęsty krem.Bezę przewrócić bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć bitą śmietanę w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku. Zwinąć w roladę od lewej do prawej strony (od krótszego boku). Posypać cukrem pudrem i pokroić. Podawać samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie.

CZEREŚNIE W ZALEWIE

Do rondelka włożyć czereśnie, wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie. Zagotować i odstawić z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation