Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SOS WINEGRET.

Składniki (dla 4 osób):


1/2 małej szalotki, dymki lub cebuli (bardzo drobno posiekana)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego sherry
6 łyżek oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 łyżka świeżych ziół (opcjonalnie; tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki; drobno pokrojone)


Wykonanie:



Krok 1. Szalotkę zasypujemy solą i odstawiamy na 5 minut.

Krok 2. W miseczce zalewamy posoloną szalotkę octem winnym sherry i odstawiamy na 1-2 godziny do marynowania.

Krok 3. Do szalotki z octem dodajemy musztardę dijon i ubijamy całość widelcem lub łyżeczką.

Krok 4. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Jeśli sos jest zbyt ostry, można rozcieńczyć go delikatnie dodatkową oliwą i dosypać odrobinę soli. Jeśli zbyt łagodny – dodać odrobinę więcej musztardy.

Tuż przed polaniem sałaty do sosu możemy dodać świeże, drobno pokrojone zioła.



ALBO



Kilka ważnych informacji o winegret:

Klasyczny winegret zawsze przygotowujemy w następujących proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego (ewentualnie octu).

Winegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.

Winegretem polewasz sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata zbytnio nie nasiąkła sosem i nie oklapła.

Winegret pasuje nie tylko do sałaty:

- jeśli dodasz do sosu musztardę, Twój winegret będzie bardziej wytrawny - idealnie wtedy nadaje się jako dodatek do sałaty podawanej do steka;
- do lżejszych potraw dodaj do winegretu jeszcze miód - tak stuningowany świetnie będzie współgrał z białym mięsem lub rybami;
- same ryby możesz polać klasycznym winegretem z oliwy i soku cytrynowego, zastępując nim standardowe sosy.

Przygotowanie winegret krok po kroku:

Start: Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.


Krok 1: Wciśnij do słoika sok z cytryny - nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.
Krok 2: Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.

Krok 3: Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.
Krok 4: Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu.

Krok 5: Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6: Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation