Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

Sernikowy tort z malinami
Składniki:
Ciasto:
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
40g cukru
100g schłodzonego masła
1 żółtko
30g zmielonych migdałów
Masa serowa:
4 żółtka
170g cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
250ml mleka
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik
500g śmietanki kremówki 36%
250g malin
Dodatkowo:
maliny do dekoracji
bita śmietana
poszatkowane pistacje

Sernikowy tort z malinami

Ciasto:
1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno.

7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.

8. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa serowa stężeje.

9. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy . Ozdobić je bitą śmietaną i owocami, posypać pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation