Kuchnia

Przetwory

Domowa vegeta

4 marchewki
2 pietruszki
cebula
1 por
seler
pęczek lubczyku
pęczek natki pietruszki
łyżeczka soli
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 ziela angielskie
łyżeczka kurkumy
w innych wersjach smakowych opcjonalnie mielona papryka czerwona, zioła np. prowansalskie, bazylia, rozmaryn, czosnek granulowany, suszone grzyby



Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo przemielić przez maszynkę do krojenia warzyw. Cebulę drobno posiekać.
Dużą blachę od piekarnika wysypać solą. Na soli rozłożyć pokrojone warzywa. Piekarnik nastawić na ok 60-80 stopni C. Wstawić blachę na środkowy poziom. Suszyć ok 6 godzin. Jeśli macie suszarkę do warzyw to można jej użyć. Pod koniec dodać liście natki i lubczyku aby i one się wysuszyły. Gotową mieszankę warzyw zmielić razem z pieprzem i zielem angielskim. Wszystko wymieszać z kurkumą. Przesypać do słoika, szczelnie zamknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation