Kuchnia

słodkości

Babka z orzechami i syropem klonowym

Składniki na orzechowe nadzienie:

75 g mąki pszennej
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
150 g orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych
125 ml syropu klonowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić mąkę i masło - rozetrzeć między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodać cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Wymieszać widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odłożyć.

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
250 ml kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykryć pozostałym ciastem.

Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jeśli patyczek natrafo na nadzienie orzechowe będzie klejący). Wyjąć, wystudzić, podawać oprószoną dodatkowym cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation