Kuchnia

Love cooking..

Kurczak Kung Pao

(4 porcje)

Składniki:

500 g piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
sól i pieprz
1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki
1 średnia cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry
2 czerwone papryczki chili, bez pestek i posiekane
2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
sezam do posypania
ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania
Składniki na sos:

6 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu hoisin
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:

1.W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
2.Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.
3.Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.
4.Do tej samej patelni dodaj więcej oleju jeżeli to konieczne, cukinię, paprykę i papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a kurczak odpowiednio dosmażony.
5.Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6.Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem.

Źródło: https://karmelowy.pl/kurczak-kung-pao-kung-pao-chicken/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation