Kuchnia

kuchnia

Składniki:

3 kubki śmietany 30% (3 x 330 ml)
1 kubek śmietany 12% (1 x 330 ml)
2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny
i miksujemy. Miksujemy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem
i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu,
aby nie przywarły do dna.
Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło
i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości.

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową
gazą.
Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję.
Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać.
Po tym czasie serek wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki.
Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia.
Otrzymujemy ok. 700 g serka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation