Kuchnia

Kuchnia - SOSY różne, dipy...panierki...marynatyty...

Guacamole - przepis

Sekretem doskonałego quacamole jest bardzo dojrzałe awokado. Po naciśnięciu musicie czuć delikatność, jak skóra niemowlęcia. Takie awokado wyjmujemy łyżką. Aby awokado nie ściemniało warto od razu po wyjęciu skropić je sokiem z limonki. Można również włożyć pestkę do pasty - ona również zapobiega ciemnieniu.

Klasyczne quacamole ugniata się widelcem, warto aby pozostało kilka większych grudek. Charakteru temu dipowi nadaje papryczka chilli. Pamiętajcie jednak, że pasta ta nie powinna być za ostra. Jako dodatek do chipsów lub nachos pełni ona raczej rolę tego łagodniejszego sosu - nie zmieniajcie ją w ostrą salsę.

Składniki:
2 miękkie awokado
1 limonka
połówka papryczki chilli
1 mały ząbek czosnku
1 cebula szalotka
ew. kolendra, kwaśna śmietana, pomidor, chilli, oliwa, sól morska
Przepis
Zaczynamy od obrania awokado. Powinno być ono bardzo miękkie. Po przekrojeniu na pół, przekręcamy połówki w dwie różne strony. Dzięki temu zabiegowi owoc ładnie nam się otworzy. W pestkę wbijamy nóż, i przekręcamy nim również w inną stronę, niż połówkę awokado - pestka łatwiej wyjdzie.



Skórę od miąższu oddzielamy łyżką, zagłębiamy się od strony skóry i przejeżdżamy łyżką dookoła. Do miseczki z owocem od razu dajemy sok z połowy limonki. Dzięki niej dip nie ściemnieje. Całość ugniatamy widelcem, warto aby pozostały większe kawałki dla smaku i wyglądu.Dobrym dodatkiem jest również bardzo drobno posiekana cebula szalotka. Można ją zastąpić zwykłą cebulą, jednak uprzednio po posiekaniu lekko ją solimy, cukrzymy i odstawiamy na 30 minut, aby puściła sok.

Do samego guacamole dodajemy również sól morską, pokrojoną bardzo drobno połówkę papryczki chilli. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy go do dipu.

Tak przygotowane guacamole podajemy z kukurydzianymi chipsami nachos. Można również pokusić się o dodatek świeżej kolendry, posiekanego pomidora. Na ostre smaki doskonale zda się kwaśna śmietana. Dla tradycjonalistów dodatkowo oliwa z oliwek oraz sól morska. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation