Kuchnia

Przepisy

Chleb czosnkowy - odrywany

400 g mąki pszennej typ 550

10 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g roztopionego masła
farsz czosnkowy:
3 duże ząbki czosnku
suszony czosnek niedźwiedzi
natka pietruszki - opcjonalnie
5 łyżek oliwy z oliwek

Na początku robimy zaczyn drożdżowy, czyli mieszamy ze sobą drożdże, cukier i odrobinę mleka, jak ruszą, czyli zaczną się pienić bierzemy się za robienie ciasta.

Ja co prawda wszystko wrzuciłam do maszyny do wypieku chleba, bo co jak co, ale ciasto drożdżowe wyrabia znakomicie :)

Ręcznie oczywiście też się udaje :) Wystarczy do miski wsypać mąkę, sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka, roztopione masło i dobrze wyrobić ciasto, dobrze to znaczy przynajmniej 15 minut, po tym czasie powinno zrobić się jędrne i przestać kleić się do rąk. NIE PODSYPUJCIE DODATKOWĄ ILOŚCIĄ MĄKI!

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, ma podwoić objętość.

Do miseczki ścieramy czosnek, dodajemy oliwę z oliwek, suszony czosnek niedźwiedzi i ewentualnie natkę pietruszki (nie dałam, bo nie miałam)

Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. To zadanie wykonał mój prawie 4 latek ;) Każdą kuleczkę turlamy w oliwie z dodatkiem czosnku i układamy w małej foremce babkowej. Kuleczek będzie tak niecała połowa foremki.

Odstawiamy foremkę w ciepłe miejsce na około 30 minut, po tym czasie kuleczki podrosną tak, że prawie wypełnią foremkę.

Chleb czosnkowy pieczemy w 180 *C przez 30-40 minut, ma się ładnie zarumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation