Kuchnia

przepisy

zapiekanka makaronowa z kurczakiem
2 średnie filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
300 gramów średniej wielkości makaronu
1 strąk czerwonej papryki
0,5 puszki kukurydzy
400 gramów mrożonych lub świeżych warzyw (dałam marchewki, groszek, brokuły)
zalewa:
3 jaja
300 gramów śmietany kwaśnej 18%
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej
szczypta gałki muszkatałowej
100 - 150 gramów startego sera żółtego

Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Warzywa ugotować na pół twardo.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem.
Jaja zmiksować z mlekiem i śmietaną, dodać przyprawy, wymieszać dokładnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem, wyłożyć połowę mieszanki, zalać połową zalewy. Następnie wysypać drugą część makaronu z warzywami i mięsem, zalać pozostałą zalewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 25 - 30 minut, na około 10 minut przed końcem posypać serem żółtym, zapiekać do rozpuszczenia sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation