Kuchnia

wypieki

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

4 jajka, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

700 g twarogu np. z wiaderka
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
DODATKOWO:

ok. 400 g herbatników maślanych
400 g kajmaku kakaowego
2 galaretki malinowe
700 ml gorącej wody
ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation