Kuchnia

GOTOWANIE

Ciasto marchewkowe z pomarańczami i mleczną polewą

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub dużą tortownicę o średnicy ok. 28 cm

na ciasto:

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach (około 3 duże marchewki)

2 pomarańcze

2 szklanki orzechów włoskich

1 łyżka cynamonu + 1 łyżka przyprawy do piernika

1 szklanka cukru

1 i 3/4 szklanki mąki + 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sody + 1/3 łyżeczki soli

4 jajka

2/3 szklanki oleju

na polewę:

125 g masła

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można dodać cukier z prawdziwą wanilią, pastę z nasion wanilii lub cukier wanilinowy)

1 szklanka cukru pudru

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

2-3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau ( rumu, brandy itp. lub po prostu mleka)

do dekoracji: połówki orzechów włoskich + szczypta cynamonu





Marchewkę zetrzeć na tarce, odmierzyć potrzebną ilość i odłożyć. Pomarańcze dokładnie umyć, z jednej zetrzeć drobną tarką pomarańczową skórkę i dodać do marchewki. Następnie wyfiletować obie pomarańcze (jeśli nie wiesz jak to zrobić zerknij TUTAJ). Uzyskany miąższ pokroić na połówki i dodać do marchwi razem z sokiem wyciśniętym z pozostałych „resztek”. Orzechy posiekać z grubsza i odłożyć na moment. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.

W mniejszym naczyniu umieścić jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać. Dodać marchewkę z pomarańczą i posiekane orzechy, ponownie wymieszać. Przelać do blaszki/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Gdy ciasto wystygnie przygotować polewę. W rondelku umieścić mleko, masło, ekstrakt z wanilii (cukier wanilinowy/ziarenka z 1 laski wanilii) – zagotować. Dodać cukier puder zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Zdjąć z palnika , wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku i wlać alkohol (lub mleko), dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Masa powinna mieć gładką konsystencję. (W razie pojawienia się niechcianych grudek przetrzeć przez sitko). Gęstniejącą polewę rozsmarować na cieście. Gdy polewa wystygnie, udekorować ciasto połówkami orzechów, ewentualnie oprószyć cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation