Kuchnia

Słodkości

Szybkie pączki serowe

składniki ( na ok. 25 sztuk wielkości małej mandarynki): - duże opakowanie( 400 ml) serka homogenizowanego ( naturalnego lub waniliowego) lub 300 g zmielonego, białego sera - dwie szklanki mąki - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru pudru jeśli serek był słodki, homogenizowany, 3 łyżki - jeśli używamy białego sera lub serek był naturalny - szczypta soli - kieliszek wódki, spirytusu lub octu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu) - cukier puder do posypania lub drobny cukier wymieszany z cynamonem - ok. 1 l oleju do smażenia Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na jednolitą masę. W dużym, niezbyt wysokim garnku lub frytownicy rozgrzać olej (cały!) do temperatury ok. 170 st i starać się ją utrzymać do końca smażenia. Przy pomocy małej łyżki do lodów lub innej porcjującej łyżeczki (np. od mleka w proszku, syropu itp.) nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżeczkę z ciastem wycierać o brzeg miski, pączki i tak wyjdą okrągłe. Można ją zanurzać co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo się od niej odklejało. Smażyć do dość mocnego zrumienienia po obu stronach. Pączki łatwo się obracają, lekko popchnięte widelcem. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, oprószyć cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation