Kuchnia

wege

Leczo paprykowe

Składniki (4 porcje):

2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 żółta papryka
1 biała papryka (można zastąpić żółtą)
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
150 g kiełbasy chorzio lub innej kiełbasy pieczonej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki płatków chili
2 listki laurowe
4 ziarna angielskie
5 ziarenek pieprzu
3 ziarna jałowca
sól, pieprz

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na złoto. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać, dodać do kiełbasy i smażyć, aż cebula zmięknie.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do kiełbasy.

Gdy papryki zmiękną, sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki, pokroić na drobno i dorzucić na patelnię. Dodać bazylię i oregano, płatki chili, mieloną paprykę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz jałowca. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ulubionym makaronem lub pieczywem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation