Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Domowe kajzerki

czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki na 10-11 bułek:
500 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
270 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżeczki oleju roślinnego
1 średnie jajko

Mąkę przesiałam do miski, połączyłam z solą i cukrem. Drożdże wkruszyłam do kubka, rozmieszałam dolewając lekko letnią wodę. Nie ostawiałam ich do wyrastania tylko wlałam do mąki. Wbiłam też jajko i dodałam olej. Zarobiłam ciasto.
Wyrabiałam ciasto przez ok. 10-15 minut aż było gładkie, elastyczne i odchodziło od ręki. Ja robię to ręcznie bo lubię, ale możecie wykorzystać robot jeśli macie co skróci nieco czas wyrabiania.Wyrobione, miękkie ciasto uformowałam w kulę i odłożyłam do miski posmarowanej na dnie odrobiną oleju. Przykryłam szczelnie i zostawiłam na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrastania, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniotłam odgazowując. Następnie podzieliłam na 10 mniej więcej równych części. Każdą uformowałam w kulę podwijając brzegi pod spód a wierzchy oprószyłam mąkę. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze - ja wykładam papierem, ale można posypać lekko mąką. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły.
Żeby bułeczki przypominały kajzerki nacięłam je kiedy trochę podrosły. Kajzerki powinny być nacięte na 5, w wiatraczek, ale nożem słabo to wychodzi a specjalnej foremki nie mam. Poradziłam sobie jednak domowym sposobem. Kubek po dużej śmietanie przecięłam poziomo w połowie wysokości a następnie pionowo też na pół. Krawędzie plastiku są ostre i taki półokrągły przyrząd idealnie nadaje się do nacięcia bułek. Na zdjęciu wyżej widać to moje "urządzenie" kajzerkowe.
Bułeczki nacinałam głęboko robiąc w nich 5 nacięć jak ramiona wiatraka, ale nie przecinając do samego spodu. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, przez 15-18 minut aż były pięknie rumiane. Studziłam na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation