Kuchnia

GOTOWANIE

Piernik z nadzieniem morelowym
Honigkuchen würfel

ciasto
3 1/3 szklanki (510 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego anyży (pominęłam)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki + 2 łyżki (200 g) miodu
3/4 -1 szklanka (165 - 220 g) cukru
1/2 szklanki (110 g) masła
1 duże jajko lekko ubite

nadzienie
1 3/4 szklanki konfitury morelowej niskosłodzonej
1 1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1/4 szklanki soku z cytryny

lukier
1 1/2 szklanki cukru pudru
około 1/4 szklanki soku z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation