Biżuteria

biżuteria

Ciasto Jakuba

Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
250 g masła
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Różowa beza:
6 białek
3 łyżki cukru
3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem
szczypta soli
Krem:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu)
cukier puder
1. Ciasto: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy.
3. Różowa beza: Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde dwa białka ubijam łyżką cukru i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę.
4. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty.
5. Krem: W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję aż do zgęstnienia budyniu. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu.
6. Przełożenie ciasta: Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Na wierzch kładę ostatni blat ciasta i posypuję cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation