Kuchnia

słodkości

Pianka Cytrynowa

Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z 1 cytryny
Na piankę:
- 2 opakowania śnieżki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 szkl mleka
Wierzch ciasta:
- 2 galaretki cytrynowe
- 500ml śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jajka ubijamy na puch z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo suche składniki do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15 minut. Biszkopt studzimy.
Pianka cytrynowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (gdy na opakowaniu galaretki pisze że jest na 1/2 litra wody to my 2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl wody) Galaretkę schładzamy prawie do momentu gdy zaczyna gęstnieć. Śnieżki ubijamy z mlekiem do ubitej masy dolewamy tężejącą półpłynną galaretkę miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach i krem przelewamy na upieczony prędzej biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
Wierzch:
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie polewamy nią nasze ciasto i wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Śmietanę ubijamy gdy będzie już puszysta dodajemy do niej fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksujemy aż będzie kremowa. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskamy równe paski na galaretce całość posypujemy startą skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation